Spennende prosjekt – energi og smarte løsninger for boliger

Spennende prosjekt – energi og smarte løsninger for boliger

Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag (OMT BBL) har mottatt inntil 960.000,- i tilskuddsmidler fra ENOVA til prosjektet Smarte arktiske bygg (Smart Arctic Buildings). Målet er å utvikle løsninger for boligbyggelag slik at energibruken reduseres med fornybare og smarte tiltak.

Konkret vil prosjektet gi nyttig kunnskap til boliger i Narvik og Longyearbyen. Blir det vellykket vil potensialet for å spre dette til prosjekter i arktiske strøk, være stort.

Bredt samarbeid
OMT BBL ved Kirstin M. Leiros har tatt initiativ til et samarbeid med UIT campus Narvik og Nordkraft for oppgradering til energi- og miljøvennlig standard for boligbygg som er bygget etter krigen. Narvik har god kompetanse innenfor feltet med Universitetets fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, Nordkraft og Enerconsult. Prosjektets deltakere dekker alle ledd i energikjeden fra produsent til bruker. Universitetet bidrar med stor faglig tyngde og forskningsmiljø innen energi, bygg og teknologi som gir et spennende perspektiv. Enerconsult i Narvik har en viktig rolle i tillegg til Norwegian Center of Excellence, Smart Arctic, SINTEF og andre aktører med spisskompetanse.

Svalbard og Nord-Norge
Prosjektet har invitert med deltakere som Longyearbyen lokalstyre og andre boligbyggelag i nord, herunder Polarlys boligbyggelag i Finnmark. I Longyearbyen vil det jobbes konkret med solenergi i kombinasjon med lagringsteknologi.

Det er spennende for oss delta i et prosjekt der vi skal se på helhetlige løsninger for energieffektive og smarte boliger, sier Kirstin L Mobakken, næringsrådgiver i Longyearbyen Lokalstyre.

I Longyearbyen er det en god investering å satse på enøktiltak i boligmassen, og Kirstin L Mobakken poengterer at Longyearbyen har gode forutsetninger for ta en posisjon som smartby. Vi har som mål at vi skal bli lagt merke til som «Smart Arctic City». Noe som vi vil oppnå via vårt arbeid fundamentert på innovasjon, bærekraftig og effektive løsninger, sier Mobakken som setter pris på samarbeidet.

Stort behov
For å løse boligkrisen etter krigen for mange nordnorske byer var det behov for å bygge mange boliger på kort tid. Flere av boligblokkene har nå en moden alder og det er behov for oppgradering og energieffektivisering. Beisfjordveien 88-90 som er eiet av Narvik Boligstiftelse, er utgangspunkt for mange av utredningene i prosjektet. Hans Ola Pedersen, styreleder i Narvik Boligstiftelse, uttaler at han gleder seg til at disse boligblokkene er hovedfokus i prosjektet. - Utredningene vil ivareta et fremtidsperspektiv og alternative muligheter. Stiftelsen kan bidra til at boligblokkene vil kunne bli et utstillingsvindu for rehabiliteringsprosjekter og smarte energiløsninger.

– For oss er det spennende å få bidra i dette prosjektet, både for å se på energibruk, effektutjevning, energilagring innenfor et avgrenset geografisk område - og i tillegg bistå med energirådgivning, sier daglig leder i Enerconsult - Torben Søraas - og stabssjef i Nordkraft – Sverre Mogstad.

OMT BBL vil framheve det gode samarbeidet med UIT Narvik og professorer/fagfolk som har hatt en betydelig rolle i forarbeidet til søknaden. Smart Arctic ved Marianne Thomassen har bidratt i arbeidet med prosjektsøknaden. Det er et spennende prosjekt for universitetet sier professor Terje Gjengedal ved fakultetet. Å se på helhetlige og smarte fornybare energiløsninger er viktig for å oppnå energieffektivisering og gode løsninger for effektstyring. Vi vil bidra med vår kunnskap innen teknologi og energisystemer, og vi vil ha stor nytte av et tett og godt samarbeid med de andre deltakerne. Gjennom prosjektet vil vi styrke vår forskning og innovasjon på fagområdet og få ny kunnskap som vil komme til nytte i både dette og senere prosjekt, sier professor Terje Gjengedal.

Utredningen vil vare i ett år. Det vil i løpet av perioden inviteres til workshop, master- og bacheloroppgaver. Kirstin M. Leiros viser til at ideen til prosjektet har sitt utspring fra vår deltakelse på SMART city workshop på UIT i fjor høst, presentasjon i Longyearbyen om alternative energikilder og oppfølging av eget kompetanseprosjekt om rehabilitering av høyblokker.

 

Fakta

ENOVA

- arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, ivaretar forsyningssikkerheten og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for å få de gode løsningene ut i markedet og bidra til nye energi- og klimateknologier.

- er et statsforetak som eid av Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet.

Tilskuddet er gitt under støtteprogram Konseptutredning for innovative energi- og klimaløsninger i bygg, området og energisystem.

 

For ytterligere informasjon kontakt:

Kirstin M. Leiros
Administrerende direktør OMT BBL
tlf 406 31 940 / kml@omtbbl.no 


Name:
Email:
Subject:
Message:
x